
 
 
November 2, 2004 
 
Mr. David Cope 
Assistant Professor 
Mathematics Department 
University of North Alabama 
Florence, AL 35632-0001 
 
Dear Professor Cope: 
 
This responds to your memorandum dated June 18, 2004, in which you asked for 
guidance regarding the applicability of the Family Educational Rights & Privacy Act 
(FERPA), 20 U.S.C. § 1232g, to records maintained by the Office of Developmental 
Services (ODS) at the University of North Alabama (University).  This Office 
administers FERPA and provides technical assistance to educational agencies and 
institutions to ensure compliance with the statute and regulations codified at 34 CFR 
Part 99. 
 
You explained that students submit records prepared by a medical or clinical professional 
to ODS for the purpose of documenting a claim of a disability under Federal law and a 
request for appropriate accommodations.  You have occasion to examine these records as 
a professor from whom disability accommodations are requested.  University policy 
requires that you communicate any concerns you may have about the adequacy of the 
documentation or the accommodations authorized by ODS to specified administrators in 
your chain of authority.  The University recently announced a policy that prevents a 
faculty member from sharing information from these records with anyone other than 
ODS and the student, citing the Americans with Disabilities Act, the Health Insurance  
Portability & Accountability Act (HIPAA), and FERPA.  You expressed concern that this 
policy has the effect of preventing a faculty member from seeking modifications of 
accommodations authorized by ODS and asked us to respond to the following questions: 
 
1.  Do the student’s medical or clinical records maintained by ODS qualify as “education 
records” or “treatment records” under FERPA? 
 
“Education records” are defined as records that are directly related to a student and 
maintained by an educational agency or institution or by a party acting for the agency or 
institution.  See 34 CFR § 99.3 (“Education records”).  The term does not include records 
on a student who is at least 18 years of age, or who attends a postsecondary institution, 
that are: 
 

(i) Made or maintained by a physician, psychiatrist, psychologist, or other 
recognized professional or paraprofessional acting in his or her professional 
capacity or assisting in a paraprofessional capacity; 
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(ii) Made, maintained, or used only in connection with treatment of the student; 
and 

(iii) Disclosed only to individuals providing the treatment.  For the purpose of this 
definition, ‘treatment’ does not include remedial educational activities or 
activities that are part of the program of instruction at the agency or 
institution. 

 
34 CFR § 99.3 (“Education records” (b)(4)).  These are sometimes referred to as 
“treatment” records. 

 
A student’s medical or clinical records maintained by ODS qualify as “education 
records” because they contain information that is directly related to a student and are 
maintained by the University.  There is no exclusion from the definition of “education 
records” under FERPA for “health” or “medical” records except for “treatment” records 
that meet the requirements described above. 

 
In order to qualify as treatment records, the record or information may not be made, 
maintained, or used for any purpose other than treatment by the professionals identified 
above.  The regulations clearly identify medical functions as the focus of “treatment” and 
exclude educational and other non-medical activities from this concept.  As such, we 
conclude that “treatment” does not include determining appropriate accommodations for 
a disability and, therefore, these records are not considered “treatment” records excluded 
from the definition of “education records” under FERPA. 
 
2.  Are a student’s medical or clinical records maintained by ODS exempt from the 
HIPAA Privacy Rule? 
 
Yes.  The HIPAA Privacy Regulations specifically exclude from the definition of 
“protected health information” individually identifiable health information contained in 
“education records” covered by FERPA, as well as “treatment” records excluded from 
the definition of “education records” under FERPA.  See 45 CFR  § 164.501 (“Protected 
health information”). 
 
3.  Does FERPA permit a faculty member from whom accommodations have been 
requested by a student to inspect the student’s medical or clinical records maintained by 
ODS pursuant to the annual FERPA notification published by the University? 
 
A postsecondary educational agency or institution may not have a policy or practice of 
disclosing personally identifiable information from education records without the prior 
written consent of an eligible student except as specified except as specified by law.  See 
34 CFR §§ 99.30 and 99.31.  One of the exceptions allows disclosure to “other school 
officials, including teachers … whom the agency or institution has determined to have 
legitimate educational interests.”  34 CFR § 99.31(a)(1).  An institution that discloses 
information without consent under this provision must provide in its annual FERPA 
notification a specification of criteria for determining who constitutes a school official 
and what constitutes a legitimate educational interest.  34 CFR § 99.7. 
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The information you provided indicates that the University has adopted the model 
notification provided by this Office for postsecondary institutions.  That notification 
states that: 
 

A school official is a person employed by the University in an administrative, 
supervisory, academic or research, or support staff position (including law 
enforcement unit personnel and health staff); a person or company with whom the 
University has contracted (such as an attorney, auditor, or collection agent); a 
person serving on the Board of Trustees; or a student serving on an official 
committee, such as a disciplinary or grievance committee, or assisting another 
school official in performing his or her tasks.  A school official has a legitimate 
educational interest if the official needs to review an education record in order to 
fulfill his or her professional responsibility. 

 
Under this notification, the University could determine that a faculty member from whom 
accommodations have been requested by a student has a “legitimate educational interest” 
in inspecting the student’s medical or clinical records maintained by ODS.  However, 
FERPA does not require a postsecondary agency or institution to make education records 
available to anyone other than an eligible student.  Therefore, nothing in FERPA would 
prevent the University from adopting a policy that a faculty member may not have access 
to these records. 
 
4.  Does FERPA permit a faculty member to redisclose a student’s medical or clinical 
records to administrators in the chain of authority who are entitled by University policy to 
modify the accommodations that were authorized by ODS in response to information 
contained in the records? 
 
The University’s policy on disclosure of education records without consent to teachers 
and other school officials with legitimate educational interests (quoted above) could 
permit a faculty member to redisclose the records to other administrators as described in 
your question.  However, as explained above, the University is not required under 
FERPA to authorize these redisclosures. 
 
I trust that this responds to your questions and appreciate the opportunity to provide 
assistance. 
 
      Sincerely, 
 
 
 
      LeRoy S. Rooker 
      Director 
      Family Policy Compliance Office 


